28 maart 2021

Corona stuwt de vraag naar luxevastgoed: 'Dit is hét moment om te verkopen'

"2020 was ons beste jaar ooit. In vergelijking met 2019 is onze omzet met 40 procent gestegen." Philippe Florizoone, de zaakvoerder van Woonhoek vastgoed, zegt zelf verrast te zijn door de vitaliteit van de markt van het vastgoed. "Toen ons land in lockdown ging, zaten we met veel vragen en onzekerheid. Dat de uitkomst voor onze markt zo positief zou zijn, hadden we niet verwacht", vervolgt hij.

Coronacrisis doet vastgoed schitteren
De mooie prestatie van het luxevastgoed is geen uniek Belgisch fenomeen. "We zien dezelfde positieve dynamiek op zowat al onze markten", zegt Philippe Florizoone.

De positieve verkoopcijfers illustreren dat de gezondheidscrisis nog geen diepe economische crisis heeft uitgelokt. Ja, de economische groei heeft wereldwijd een forse tik gekregen, maar dankzij de steunmaatregelen zijn de inkomens in veel landen min of meer op peil gebleven. En, nog belangrijker voor het luxevastgoed: ook de familiale vermogens hebben goed standgehouden. 
Bovendien heeft de coronacrisis vastgoed doen schitteren.
Als we dan toch worden opgesloten in ons eigen kleine wereldje, dan kunnen we dat wereldje maar het best zo comfortabel en aangenaam mogelijk maken, redeneerden velen. Dat heeft geleid tot een rush op woningen in het groen en op appartementen met genereuze terrassen. "Mensen beseffen weer hoe belangrijk een woning is", merkt Philippe op. "Ook in het luxesegment heeft zich dat vertaald in een acute vraag. En in ruimere budgetten: kandidaat-kopers twijfelen niet meer om 5 tot 10 procent meer te spenderen."

Aanbodcrisis
Ook in 2021 is er veel vraag naar luxevastgoed. Toch maken de makelaars zich zorgen, maar dan vooral over de aanbodzijde. De instroom van nieuwe panden hapert.
Volgens Woonhoek vastgoed wacht een belangrijk deel van de potentiële verkopers op veiligere tijden: "Klassiek komen luxepanden om drie redenen op de markt: een overlijden, een scheiding of een wijziging in de gezinssamenstelling, zoals kinderen die het huis uitgaan. In dat laatste geval zitten de eigenaars meestal in de leeftijdscategorie tussen 55 en 75 jaar, de groep die een groter risico loopt op complicaties bij een coronabesmetting. We merken dan ook dat die mensen zich wat terughoudender opstellen. Ze lijken te wachten op hun vaccin."
Dat stelt ook Philippe Florizoone vast. "Het is nochtans hét moment om te verkopen", zegt hij. "Juist omdat er zo weinig aanbod is, is de markt gunstig voor wie wil verkopen. Ons advies aan eigenaars met verkoopintenties is niet langer te twijfelen."

Sneller en duurder
De combinatie van een krap aanbod en een relatief forse vraag zet druk op de markt. Luxevastgoed is niet het meest hectische segment van de vastgoedmarkt. De partijen nemen er graag de tijd om een deal te sluiten. Maar sinds het einde van de eerste lockdown is een zekere nervositeit in de markt geslopen. Dat heeft geleid tot kortere verkooptermijnen. 
Met de verkopers in een gunstige onderhandelingspositie lijkt het logisch dat de prijzen stijgen. "Dat is inderdaad het geval", zegt Philippe Florizoone. "De vraagprijzen zijn niet opmerkelijk veel gestegen, maar de onderhandelingsmarge is sterk gekrompen. Klassiek bedraagt die in het luxevastgoed tussen 10 à 20 procent. Dat is nu 0 à 5 procent."
Philippe Florizoone denkt dat de markt van het luxevastgoed nog wel een tijdje 'dynamisch' blijft. "Vanaf augustus, als het vaccin breed is uitgerold, zal de markt wellicht beginnen te normaliseren. Ik verwacht dat de prijzen vanaf dan ook stabiliseren. Een prijsdaling lijkt me onwaarschijnlijk."

Philippe Florizoone bevestigt dat luxevastgoed duurder is geworden door de kleinere onderhandelingsmarges. Maar hij is er niet van overtuigd dat die stijgende prijstrend zal aanhouden. "We leven in een bubbel", meent hij. "De overheid houdt de economie overeind. Maar wanneer we terugkeren naar het normale leven, zal ook de economische rekening gepresenteerd worden. Dat zal een psychologisch effect hebben, dat ook zal nazinderen op de markt van het luxevastgoed."

Volgens Philippe Florizoone kun je die stelregel doortrekken naar de oppervlakte van de tuinen. "Voldoende buitenruimte is voor de jongere kopers nog altijd belangrijk", zegt hij. "Maar als ze voor dezelfde prijs de keuze hebben tussen een villa in slechte staat met een tuin van 4000 vierkante meter en een villa die tiptop in orde is op een perceel van 1000 vierkante meter, dan kiezen ze meestal voor de laatste." Van millennials wordt ook beweerd dat ze flexibiliteit belangrijk vinden en dat ze veel waarde hechten aan reizen, beleving en ontspanning. Kortom, hun levensstijl lijkt het best te passen in een stedelijke context. Zal dat leiden tot een grotere vraag naar luxeappartementen en herenwoningen in de steden? "Dat zien we nu al". Al heeft de coronacrisis wel een rem gezet op die evolutie. De markt van de villa's in de groene rand van steden als Lokeren en Sint-Niklaas heeft het lange tijd erg moeilijk gehad. Na de eerste lockdown is de interesse voor die villamarkt fors toegenomen, ook bij jonge mensen.