27 september 2021

Registratierechten bij aankoop huis of appartement dalen van 6 naar 3 procent: wat heeft Vlaamse regering nog beslist?

Minister-president Jan Jambon (N-VA) zal de maatregel om 14 uur aankondigen in de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. In die verklaring zitten de plannen van de Vlaamse regering voor het komende werkjaar en de krachtlijnen van de begroting voor volgend jaar. Eerder lekte al uit dat dienstencheques niet duurder worden, dat de uitkeringen voor kinderbijslag in een trager tempo zullen stijgen en dat de jobkorting voor lage lonen dan toch wordt ingevoerd. De jobbonus voor zelfstandigen verdwijnt dan weer. Enkel voor startende zelfstandigen blijft die behouden.
De regering gaat ook verder sleutelen aan de registratierechten. Naast de daling van 6 naar 3 procent voor gezinswoningen en de stijging van 10 naar 12 procent voor tweede eigendommen, is er ook een verlaging voorzien voor wie opteert voor een ingrijpende energetische renovatie. Voor die renovaties was het tarief al verlaagd naar 5 procent. Het is een maatregel om de renovatie van oude woningen te stimuleren. Over de concrete invulling van deze maatregelen zal minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) straks in het parlement meer info verschaffen.
De maatregel zou betekenen dat wie in Vlaanderen een huis koopt van bijvoorbeeld 250.000 euro, nog maar 7.500 euro (3 procent) registratierechten betaalt in plaats van 15.000 euro (6 procent).
Als het om een tweede of derde eigendom gaat, betaal je voor een huis van 250.000 euro momenteel 25.000 euro of 10 procent registratierechten. Dat bedrag zou dus stijgen naar 12 procent of 30.000 euro.